بیماری سالک از جمله بیماری های انگلی می باشد که توسط گزش پشه خاکی به انسان منتقل می شود.
پراکندگی و شیوع این بیماری به گونه ای است که استان اصفهان و به خصوص بخش کویرات شهرستان آران و بیدگل از جمله مناطق آلوده به این بیماری می باشند.
همان گونه که از اسم این بیماری پیداست سالک بیماری سال است. یعنی عمدتا حدود یک سال طول می کشد تا زخم به خودی خود بهبود یابد. سالانه حدود دو میلیون مورد بیماری در سراسر دنیا و از جمله ایران اتفاق میافتد. سالک در کشور ما در بسیاری از نقاط وجود داشته است بطوری که در استانهای گلستان، سمنان، اصفهان، یزد، کرمان، فارس، هرمزگان، بوشهر، اهواز، ایلام و سیستان و بلوچستان شیوع بالایی دارد و سالانه بالغ بر 20 هزار مورد مبتلا به سالک در کشور ثبت و گزارش میشود.
راه انتقال بیماری:
سالک توسط گزش برخی گونههای پشه خاکی آلوده منتقل میشود. پشه خاکی بسیار کوچک است و اندازه آن حدود یک سوم پشههای معمولی میباشد و به سختی دیده میشود. در ایران دو نوع سالک شهری (نوع خشک) و روستایی (نوع مرطوب) وجود دارد.
سالک شهری (خشک):
مخزن بیماری عمدتاً بیماران مبتلا و بطور تصادفی سگها میباشند، و پشه خاکی ماده پس از خونخواری از اطراف زخم سالک، آلوده شده و در خونخواری مجدد در فرد سالم باعث انتقال بیماری میشود.
سالک روستایی (مرطوب):
موشهای صحرایی مخزن بیماری میباشند و پشه خاکی ماده پس از خونخواری از موش صحرایی مبتلا، آلوده شده و در خوانخواری مجدد در فرد سالم باعث انتقال بیماری به او میشود.
علائم بیماری :
گزش پشه خاکی آلوده، برجستگی کوچک قرمز رنگی ظاهر شده که بتدریج بزرگ و بزرگتر شده و مرکز آن زخم میگردد. تعداد ضایعات معمولاً یکی است ولی ممکن است متعدد نیز باشد. در سالک نوع روستایی ترشحات چرکی در روی زخم وجود دارد و اطراف آن قرمز و برجسته است که به همین دلیل به آن نوع مرطوب گفته میشود.
درمان بیماری :
- جونده کشی
- اتلاف سگ های ولگرد
- جلوگیری از تجمع زباله ها و همچنین کودهای حیوانی در نزدیکی اماکن انسانی
- سمپاشی آغل ها، دامداریها و محل تجمع کود های حیوانی
- توزیع و استفاده از پشه بند های آغشته به سم
- تسطیح خانه های مخروبه
- جلوگيري از رها سازي فاضلاب ها در معابر عمومي
- استفاده از توری در جلوی در و پنجره ها
نظرات شما عزیزان: